Идеи за красив дом, цветя и градина

Отглеждане на Каладиум / Caladium
Топлина! Температурата при възможност да е над 20°С, никога под 15°С. Осветлението да е добро, но пазете листата от преките лъчи на слънцето. По бреме на растежа поливайте добре каладиума, а листата пръскайте често с вода, особено през пролетта и лятото.
Отглеждане на Иглика (Примула) PrimulaМаксимално количество светлина, но да се пази от преките лъчи на слънцето. Да не се допуска пресъхване на почвата по време на цъфтежа. Ако през зимата Игликата се държи на хладно (10-15°С), продължителността на цъфтежа ще нарасне.За да се поддържа висока влажност, пръскайте листата, а саксията поставете в чинийка върху мокри камъчета.
Грижи за Дидимохлена / Didymochlaena
Обича добро осветление, макар че издържа и в полусянка. Важното е да не се оставя на слънчева светлина и сух въздух. През зимата температурата да не пада под 13°С. През пролетта и лятото да се полива редовно, но водата да е със стайна температура. Всяка седмица да се подхранва. През останалото време на годината да се полива по-малко, но никога да не се оставя почвата да изсъхне. Пресажда се, когато корените препълнят саксията.
Синя хвойна - Juniperus communisСинята хвойна е храстче до 3 метра височина със синьо­зелени дълги иглички. Понякога може да израсте във вид на дърво, достигащо до 10 метра височина, и тогава формата е колоновидна. Широко е разпространена в умерените ширини на Северното полукълбо. Среща се и в нашата природа в планините ни на надморска височина 500-1700 метра. Цветовете са дребни, а плодът е него­ляма кръгла ягода.
Виргинската хвойна е дърво, достигащо до 33 метра височина, с гъста пирамидална корона и червена дървесина, заради което е нари­чано още червен кедър. Диаметърът на ствола му достига до 50 см. Расте единствено в Северна Америка и в района на Скалистите планини.
Екзакумът иска да е на топло, на светло, но не слънчево изложение и да се полива умерено, като се внимава почвата да не засъхва, но и да не подгизва. Да се подхранва веднъж на две седмици през лятото, а саксията да се постави върху подложка с мокри камъчета. Ако растението е презимувало успешно, рано на пролет трябва да се пресади в малко по-голяма саксия и да се смени почвата. Ако се постави на течение, екзакумът веднага ще повехне. Не цъфти ли, преместете го на по-светло и проверете дали му е достатъчна влагата.
Минимум 15°С през зимата. Иксората е ненаситна на светлина и това е едно от условията, за да бъде растението в добро състояние, с лъскави красиви листа. Почвата да се поддържа равномерно влажна, а през зимата поливането да се сведе до минимум. Препоръчително е поливане с неваровита вода, която да е леко хладка, в никой случай студена. Листата трябва редовно да се пръскат с вода. Да се пази от студено въздушно течение.
Мексиканска хвойнаМексиканската хвойна е неголямо вечнозелено дърво, високo дo 7 метра, със здрави, твърди иглички. Стволът и клоните му растат неравномерно. Дървесината е лесно чуплива, поради което не се използва. Расте в югоизточните щати на САЩ, Мексико и Централна Америка.
Прибирането на лещата се извършва, когато бобовете в долната половина на растението добият кафяв цвят, а семената са във фаза восъчна зрелост. То трябва да става в предобедните часове на деня, преди още да се е вдигнала росата. Обикновено добивите на семена са около 200 кг/дка. В Добруджанския земеделски институт са реколтирани и по 315 кг от декар.

Ако в съхранените количества семена се установят живи вредите­ли, те се третират с инсектицидния препарат фостоксин. При насипни количества семена таблетките се поставят със сонда на 25-30 см в купа. Използват се 10 таблетки за 1 тон семена. Необходимо е да се спазват изискванията за обгазяване на семената.

Лещата се отглежда заради семената, които се употребяват за храна на хората. По съдържание на белтъчини и вкусови качества тя не отстъпва на фасула и граха. Белтъчините в семената достигат 32%. Изсушената маса, останала след отделянето им, е добра храна за животните. Особено добър фураж е плявата на лещата, която съдържа до 20% белтъчни веще­ства и се приема с охота от тях. Сеното и сламата на лещата се използ­ват като храна с успех за изчистване ларвите на конската муха, които се намират в стомаха на конете.
Червената хвойна е неголям храст, достигащ височина до 4 метра, с дълги тъмнозелени иглички и червено-кафяви плодове. Разпространена е в Европа и Северна Африка, среща се и у нас в южните части на страната до 1100 м надморска височина.
Отглеждане на Глоксиния / GloxiniaМинимална температура 20°С. Добра светлина, но да не е пряка слънчева. Растението изисква висока влажност, затова пръскайте около саксията за овлажняване на въздуха. След прецъфтяването на Глоксинията намалете поливането до окончателното му спиране. Оставете листата да пожълтеят и изсъхнат и приберете саксията при температура около 12-15°С През пролетта пресадете грудката в нова пръст - кухата страна на грудката да сочи нагоре и върхът й да е на равнището на горния слой почва. Почвата поддържайте едва навлажнена. Дръжте саксията на топло и относително сухо до появата на листа, след което започнете нормалното отглеждане.
Отглеждане на Мичелия
На открито тези мичелии може да се отглеждат само в тропическите страни, а у нас в умерения пояс отглеждането им може да стане само в отопляеми оранжерии или в домашни условия в зимна градина или голяма стая. В домашни условия мичелия може да се отглежда в контейнер. Помещението трябва да бъде светло и топло през зимата, където минималната температура не трябва да пада под 5° С, а през лятото може да се изнася навън на място, където контейнерът да се осветява от слънцето до обяд, а след това да бъде в лека сянка. На място със силен вятър мичелията няма да вирее. Основното за успешно отглеж­дане в домашни условия е висока влажност, ярка светлина през цялата година, температура от пролетта до есента 20-28°С, а през зимата 14-18°С и ежегодно да се прави формиращо подрязване на клоните. Субстратът, в който се засява растението, се съставя от следните компоненти: листовка, корени от папра­тта Осмунда, перлит, готова смес за азалии или камелии, иглолистна листовка. Горният слой на почвата в съда се мулчира с листа от мичелията, които отпадат от растението в течение на цялата година, като през пролетта обновяването на листата е най-интензивно.
Стайна температура, а през зимата да се държи на по-хладно, далеч от радиатора. Не понася пряко слънце. Поливайте редовно през пролетта и лятото и много оскъдно през зимата. Понася сухия въздух, но от време на време измивайте листата. Да се пресажда на 4-5 години, не по-често, и то само ако саксията подчертано е отесняла. За предпочитане е вместо присаждане само да изгребвате горния слой на пръстта и да го освежавате с нов. Често почиствайте листата на аспидистрата с влажна кърпа, тъй като формата им е естествен колектор на прах.
ЕЛИЦА е с жълто-кафяви бобове във фаза узряване, които са устой­чиви на разпукване. Семената са средно едри, с диаметър 6 мм. Масата на 1000 семена е около 40 грама. Те увират бързо и притежават много добри вкусови качества. Сортът е сравнително устойчив на фузарийно увяхване, сиво гниене и аскохитоза.
Отглеждане на Антуриум
Стайната температура, при която трябва да се отглеждеа Антуриума трябва да бъде минимум 15°С през зимата. През лятото трябва да е на светло, но не на пряка слънчева светлина, а през зимата на добре осветено място. Трябва да се полива по малко на няколко дни, за да се поддържа почвата непрекъснато блажна, а листата често да се пръскат с вода.
Related Posts with Thumbnails