Идеи за красив дом, цветя и градина

Най-популярни от листнодекоративните бегонии са Бегония рекс (Begonia rex) и нейните хибридни сортове. Те са класическият пример на листнодекоративните бегонии. Известни сортове са „Fairy", „Fireworks", „Меrrу Christmas", „China Girl", „Maui Mist", „Tiger Kitten" и хиляди други. Най-търсени днес са сортовете със спирално завити в основата си листа (т.нар. „охлюви"). В последните години са създадени и по-нови сортове с миниатюрни листа, които се обединяват в групата на Миниатюрните кралски бегонии, наричани още Бегонии „Джуджета".

Към листнодекоративните бегонии се отнасят и някои други видове бегонии с красиви листа, като Begonia masoniana, по-известна като „Железният кръст", Begonia solimutata с изумруденозелените си листа, Begonia gehrtii с шагренираните си листа, от групата на коренищните бегонии с по-дребни листа и с популярни и по-нови сортове като „Phoe's Geo", JJtlle Darling", „Laprechaun", „River Nil", бегониите c бели точки по листата си - Begonia albo-maculata и В. maculata, Рицинолистната бегония, Бегония Клеопатра и други.
Растението не обича силното слънце, за­това е добре да го отглеждате на полусян­ка. През зимата осветлението да е добро, а температурата да не пада под 10°С. През топлите летни дни Лапагерия трябва да се полива обилно, а през зимата само да се внимава почвата да не пресъхва. Пресаждане не е необходи­мо, просто обновявайте по-често расте­нието. Не бива да се подрязва, защото през следващата година няма да цъфти.
СтробилантесСтробилантес са вечнозелени до листопадни многогодишни, с меки стъбла храсти от Тропическа Азия и остров Мадагаскар и са представители на растителното семейство Акантови (Acanthaceae). Листата им са срещуположни, седящи и едри, овални или продълговати с дълго заострен връх.
Хемиграфис са растения от растителното семейство Акантови (Acanthaceae). Имат полягащи стъбла, покрити със срещуположно разположени листа, които са целокрайни или пък са с назъбен листен ръб. Образуват и дребни бели тръбести цветове, съставени от 5 части и имащи големи прицветници.

Популярни видове и сортове - От големия брой видове хемиграфис двата от тях, които са с декоративни качества и се използват за култивиране и отглеждане в стая, са: Цветният хемиграфис (Hemigraphis alternata, syn. Н. colorata) и Извито-листният хемиграфис (Hemigraphis repanda).
ХипоестесПредставител е на растителното семейство Акантови (Acanthceae) и представлява тревисто растение, което достига на височина до 1 м. Цъфти с дребни лилави цветчета, събрани във връхни съцветия, но най-интересни са пъстрите листа на някои от видовете му, които са предизвикали интерес сред любителите на цветя и които са започнали да го отглеждат в домовете си и впоследствие да създадат и негови сортове.
По време на растежа почвата на кро­тона трябва да е неизменно влажна. Не го поливайте със студена вода, а използ­вайте мека и хладка. Пазете го от сту­дени въздушни течения. През пролетта и лятото го подхранвайте на две сед­мици. Ако връхчетата на листата по­кафевеят, значи почвата е прекалено суха. Ако цялата периферия стане суха и чуплива - температурата е прекале­но ниска. Ако листата не се багрят до­бре или губят цвета си, значи растени­ето не получава достатъчно светлина. Периодически проверявайте под лупа обратната страна на листата за нали­чието на червено паяче и при най-слабо подозрение избършете всички листа с парче памук, натопен в лавандулов спирт или друг алкохол. Може да използ­вате и специалните инсектициди, кои­то се продават в цветарските магази­ни. Кротонът се размножава от връхни резници, натопени във вода през про­летта и лятото.
За много слънчев балккон или веранда са подходящи следните растения и цветя: бръшляново мушкато, салвия (градински чай), флокс, агератум (синьо пухче), холандски карамфил, китайски карамфил, годеция, агава, лавър, алое, кактуси, кобея, декоративен хмел, пасифлора, ипомея.
Температура около 6-10°С през зимата. Не е придирчиба към светлината, но Кливия си обича по-доброто осветление. От пролетта до есента да се полива умерено. От края на есента да се премине на оскъдно поливане, докато цветоносното стъбло достигне 10-15 см височина.
Отглеждане на Кобея CobaeaМного слънчева светлина и топлина. През лятото да се полива обилно, без да подгизва, а през зимата почвата да се поддържа едва влажна. Може да се гледа като едногодишно растение, но ако искате да ви бъде многогодишно, през зимата е добре кобеята да е на хладно - при температура около 8°С. След прецъфтя-ването трябва ниско да се подкастри.
Формиране на аронията като храстРезитбата е важен елемент от технологията на отглеждане на аронията. Тя може да бъде оформена като малко дръвче или като храст. Степента на осветеност вътре в короната в голяма степен влияе на добива. За да се избегне сгъстяването на короната , и с това изнасяне на плододаването в периферията на храста, се налага ежегодна резитба.

При формирането на аронията, до встъпването й в пълно плододаване, всяка година се оставят от 4 до 6 издънки за основни клони. За такива се избират симетрично разположените и най - добре развити издънки. Те не с е съкръщават, за да не се допусне сгъстяване на обрастващата дървесина. Всички израснали останали издънки се изрязват до осноата.
През лятото Гуцманията трябва да се полива обилно, през зимата оскъдно. Като при всички бромелии добре е в централната розетка внимателно да се налива чиста вода. През зимата температурата не бива да пада под 15°С. При добро гледане това скъпо растение може да ви радва десетки години.
Първото нещо, което трябва да имате предвид е да засеете пълни и едри семена, с добра кълняемост. Отборът може да се направи като потопите семената в съд с вода. Тежките семена падат на дъното, а леките плуват по повърхността и се отстраняват. Преди засяването е необходимо да обеззаразите семената, ако са от собствено производство. Вие бихте могли да отгледате краставици чрез директно засяване в градината или чрез предварително произведен разсад.

Ако имате възможност да си произведете разсад, трябва да засеете семената към края на март, началото на април и след 25-30 дни, когато са образували 2-4 същински листа /края на април - началото на май/, след предварително закаляване да ги засадите на открито. Чрез прилагане на разсадния метод се ускорява ранозрелостта /с 15-20 дни/ и се удължава периода на плододаване. Ако обаче желаете да отгледате краставиците без разсад, засяването за ранно производство трябва да се извърши към края на април, а за късните краставици /корнишони, предназначени за туршии/ към средата на юли. Засяването на семената направо на постоянно място е най-широко разпространеният начин на отглеждане, тъй като изисква по-малко труд.
Отглеждане на Ехмея - AechmeaЕхмеята е толерантно растение и може да расте както на директна, така и на непряка слънчева светлина. Зимните температури да не падат под 12°С. Поливайте веднъж или два пъти седмично и поддържайте 2-3 см вода в централната ваза. Подхранването не е необходимо, но понякога може да пръскате листата с вода, в която има разтворен слаб изкуствен тор.
Растителнозащитните мероприятия в лозята през март са по-малко на брой, но имат голямо значение за опазване на лозите от вредители. Под кората на лозите зимуват различни неприятели, които се появяват едновременно с развитието на лозовите растения. Това налага да се правят редовно обследвания за откриването им навреме и съответно да се вземат мерки за борба. От втората половина на февруари до началото на април се появяват неприятели, които повреждат пъпките на лозите и много често късно се установяват пораженията от тях. При наличие на зараза от вредоносните заболявания: екскориоза, еутипиоза и др., е необходимо извършване на внимателна санитарна резитба - отстраняване на заболялата дървесина и и изгарянето й.
Отглеждане на Краставици
Преди всичко е необходимо да знаете, че краставиците предпочитат висока температура, тъй като тя ускорява развитието им и са особено взискателни към въздушната и почвена влажност. Като растение с плитка коренова система, което се развива бързо и дава голяма продукция, краставиците изискват богата на хранителни вещества и структурна почва. Много добре реагират на прясно торене с угнил оборски тор, както и на подхранване с течни торове. Подходящи предшественици са им зелето, доматите, пипера, а когато се отглеждат за късно производство, могат да се засеят след ранното зеле, ранните картофи и фасула.
ФОНТАНИТЕ се изграждат при главните входове, в представителните сектори, по централните алеи и др. основни места в парковете. Те представляват басейни с вертикални водни струи. Оформят се като архитектурно-скулптурни произведения. Ширината на басейна трябва да бъде 2-3 пъти по-голяма от височината на водните струи. Фонтаните се изграждат само на равнинни площадки и върху настлани площи. Водата в тях е оборотна и движението й се осъществява чрез електропомпи, разположени в специално построени дискретни подземни резервоари.
Езеро в градината - акцентаДекоративна,а градина е късче от природата, но никога не е нейно пълно копие, Тя стилизира срещащите се навън елементи - поляните, групите от храсти, горичките, ливадите с цветя, скалните образувания, потоците, езерата и ги обединява в органично цяло, подчинено на добре изразена логика. Композиционното изграждане на всяка зелена площ е сложен творчески процес. Това е изкуство, свързано с хармоничното съчетаване на различни компоненти, с постигането на съзвучие и единство между релеф, растителност и архитектурни елементи. Този процес води до изграждането на пейзажни пространства, наситени с красота, пораждащи силни емоции и предлагащи пълноценна среда за отдих.
Целозията се размножава със семена. За по-ранен цъфтеж се засява в парници или други култивационни съоръжения (сандъчета и др.) през март-април и се отглежда разсад. Към края на април и през май семената могат да се засяват на открито в леха. Разсадът се разрежда, за да се развие по-добре. Когато достигне височина 25-30 см, се засажда на постоянно място при разстояния 30 см между редовете и 20 см в реда.
За Петльовия гребен трябва да се избира по-богата или предварително наторена, добре обработена почва и слънчево място. Видът е средно взискателен. Не трябва да се допуска засушаване и заплевеляване в лехата.
Related Posts with Thumbnails