Идеи за красив дом, цветя и градина

На всеки две години бръшлянът се пресажда в саксия с по-голяма размер. От време на време краят на стъблата трябва да се прищипва, за да се развият странични филизи.

Ако искате да си прихванете бръшлян, можете да вземете от приятелка връхни резници през цялата година. Вкореняват се много бързо или във вода, или в някакъв субстрат. След като се вкоренят, резниците се засаждат по няколко в почвена смес, която се състои от равни части чимовка и листовка, угнил оборски тор, торф и пясък. За да се разклонява растението по-добре, няколко пъти в годината го прищипвайте, а оголените филизи - съкращавайте. Пазете растението от щитоносни въшки и акари.
Светлолюбиво растение, което издържа и на пряка слънчева светлина. Едно от най-невзискателните растения, което предпочита ярка и пряка слънчева светлина, защото
от интензивността на светлината зависи окраската на листата на растението. Колкото по-ярка е тя, толкова no-наситена и интензивна е окраската. През зимата температурите в стая не трябва да са по-ниски от 10-15°С. Поливането и през лятото, и през зимата е еднакво умерено. Не трябва да се допуска пресъхване на почвата в саксията, но също така не трябва и да се преполива. Опръскване на листата се прави задължително всеки ден. Пресаждане по необходимост се прави през пролетта, а почвената смес за засаждане на алтернантера се приготвя от 3 части градинска пръст, 2 части листовка и 1 част добре угнил оборски тор. Подхранване може да се прави през пролетта и лятото 1 път на 2 седмици с минерален комплексен тор с понижено съдържание на азот. Подхранването може да започне през февруари-март и да приключи през август.

Регулярно може да се прави формиращо подрязване. Особено ако алтернантерата се използва като почвопокривно растение навън или за направата на цветни фигури, тя търпи подрязване в различни форми - яйцевидна, кръгла, даже гребеновидна. Ако искаме да засилим разклоняването, трябва да пензираме връхните части на растението.

Добро осветление, но вирее и на полусянка. През активния сезон Псевдопанакс трябва да се полива добре и листата често да се пръскат, а през зимата поливането да се сведе до минимум, без да се оставя почвата напълно да пресъхне. През пролетта и лятот о да се подхранва на две седмици.

Силна светлина и средна стайна температура, Стрелиция през зимата не бива да пада под 15°С. Полейте обилно, след което не поливайте, докато повърхността на почвата не засъхне. През зимата поливането да е оскъдно. От време на време пръскайте листата.
Related Posts with Thumbnails