Идеи за красив дом, цветя и градина

Хелиотропът е свързан с мита за любовта на нимфата Клития към Хелиос. Клития била мълчалива и скромна дъщеря на могъщия Океан, но в гърдите си таяла страстна любов към бога на слънчевия диск Хелиос. Нетърпимо било желанието й за близост с него, а всесилният бог изобщо не я забелязвал. От силното страдание тя загубила разсъдък и силите напуснали тялото й. Тя се отпуснала на земята, чужда на всичко в света. Само сутрин, когато вдишвала аромата на утринната роса, вдигала глава, за да може през целия ден с тъга да следи с поглед сияйния лик на Хелиос. Така под жарките лъчи нимфата изсъхнала и се превърнала в цвете, което по цял ден следвало по небето своя възлюбен.

Така от несподелената любов се родил ароматния хелиотроп. Днес съвременната символика определя хелиотропа като символ на предаността, а целия род гърците нарекли хелиотропиум („Отдаден на слънето"), произлизащо от думите 'helios' = слънце и 'tropos' = следвам. Името е много подходящо, защото цветоносните стъбла на растението наистина следят движението на слънцето, а съцветията му винаги са обърнати към него.
Красивите съцветия с цветните дръжки се използват традиционно в цветни аранжировки и в букети. В миналото се е считало, че туберозата е символ на сладострастието и чувствената любов. От цветовете на туберозата се добива едно от скъпите етерични масла, използвани в съвременната парфюмерия. Ароматното масло се добива от свежи цветове, събрани в периода на цъфтеж, и влиза в състава на редица парфюми от висша класа, носещи в себе си загадъчни източни цветни ухания. Ароматът на туберозата е наситен, тежък, сладникаво-цветен. Често в парфюмите е вплетен с този на жасмина, гарденията, иланг-иланг, карамфила, розата и стотици други растения. По-рядко се използва за ароматизиране на сладки и напитки. В домашни условия цветовете може да се използват и като естествен парфюм.
Related Posts with Thumbnails