Идеи за красив дом, цветя и градина

При влажно и горещо време наблюдавайте за появата на първите симптоми.

Късното кафяво гниене (Monilinia fructigena) е широко разпространено заболяване по овощните растения.
Повреди се наблюдават от наедряването на плода до неговата консумация. По кожицата се явяват кафяви петна, които се разрастват и могат да обхванат целия плод. Повредените тъкани са кафяви и изгнили. Болният плод окапва или се запазва по клонките и се мумифицира. Когато плодовете са на кичури, патогенът преминава от един плод на друг и ги заразява. След изтичане на инкубационния период те се покриват с туфи от конидионосците и конидиите на гъбата.
Гниенето много често започва от рани, често около повреди, направени от плодовите червеи. При плодовете с по-тънка кожица заразяването се извършва и направо през здравите тъкани. По-нататък болестта се предава контактно на съседните здрави плодове. Поради това тази болест се проявява много силно при овощни видове и сортове, които формират плодовете си в кичури или гроздове.
Късното кафяво гниене е в състояние да се развива върху всички овощни видове. По-голямо предпочитание проявява към ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, нектарината, заразалата и кайсията. Сравнително по-рядко напада джанката, черешата, мушмулата, бадема, лешника, ягодата и лозата.
БОРБА
При поява на първите симптоми и влажно време пръскайте с един от следните препарати: байкор 300 ЕК - 0,15%, роврал 25 ФЛО -0,2%, роврал 50 ВП - 0,15%, топсин М 70 ВП - 0,15%.
ВАЖНО!
Задължително спазвайте карантинния срок, посочен на опаковката.
Related Posts with Thumbnails