Идеи за красив дом, цветя и градина

Грешки при отглеждането на доматите
Много често доматите оформят по-малко цветове и некачествени плодове, което се дължи на неправилно отглеждане.

ЗАСАЖДАНЕ НА СЕНЧЕСТО МЯСТО
Доматите са изключително светлолюбиви растения. Те не понасят никакво засенчване и затова не трябва да се засаждат под овощни дървета. Ако това правило не е спазено, стъблото става прекалено високо, междувъзлията са удължени, а листата - бле-дозелени.

ПРЕКАЛЕНОТО ПОЛИВАНЕ
Известно е, че доматите са взискателни към почвената влага. Всяко едно засушаване предизвиква спиране на растежа, из-дребняване на плодовете и появата на върхово гниене. Всичко това кара много любители градинари да поливат доматите прекалено често, и то с големи дози вода. В резултат на голямата почвена влага растенията прерастват и не дават добри добиви.

ПО-ГОЛЕМИ ДОЗИ ТОР
Доматите реагират положително при наторяване с органични и минерални торове. Нуждата от хранителни вещества е най-голяма по време на плододаването, но рязкото отклонение в нормите води до буен растеж, при който
доматите залагат първото си съцветие след 10-12-и лист, вместо след 8-9-и. Можете лесно да познаете дали сте пренаторили вашите домати по листата. Сигурен признак за това са тъмнозелените листа и прекалено мощното стъбло.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ
Много производители, които искат да спечелят бързо от продажбата на едри домати, използват хормонални препарати с по-висока концентрация.
Ако някой ви е препоръчал хормоналните препарати за стимулиране растежа на доматите, използвайте ги пестеливо. Трябва да знаете, че при увеличение на дозата и концентрацията листата на доматите се деформират към нер-ватурата.

ЗАСЯВАНЕ НА СТАРИ СЕМЕНА
Стара практика е любителят градинар да засява в градината си семена, които лично е събрал от предишната година.
Много често обаче не се отчита фактът, че при някои вискостъблени сортове (най-често холандски) се получава разпадане във второто поколение, което води до оформянето на високо и здраво стъбло с дребни и безвкусни плодове.
Related Posts with Thumbnails