Идеи за красив дом, цветя и градина

РАЗМНОЖАВАНЕ НА РОЗИ ЧРЕЗ ЗЕЛЕНИ РЕЗНИЦИ
Размножаването на розите чрез резници не е най-лесната техника, но с помощта на следните съвети е възможно да успеете.
Размножаването чрез зелен резник се състои в пресаждането на една розова клонка и стимулирането й по подходящ начин, така че да се развият корени. По този начин ще получите цвете, идентично на растението-майка, което ще се развива от същите корени. Добре е да знаете, че по-голямата част от розите на пазара са присади, които поникват върху корените на друг вид роза, т.е. - размножаването е станало чрез облагородяване.
Обикновено розите се продават като присади, за да бъдат цветята по-жизнени.
Въпреки че технологията за стимулиране на корени от зелен резник е проста, при розите не винаги е толкова лесно. Някои видове рози могат да развиват корените повече месеци. А при други видове е просто трудно. Трябва да отделите резника в точния момент, да уцелите точната влажност, да го посадите в специален субстрат. Но, от друга страна, има видове, който пускат корени за по-малко от 10 дни. Наистина зависи от случая и не съществуват книги, с които бихте могли да определите трудността или да изчислите за колко точно време вашите резници ще пуснат корени.
Така или иначе специалистите съветват дебютантите да започнат с някои от следните видове рози -пълзящи, миниатюрни, покривни, увивини. По принцип хибридите (чайни и други модерни рози) са по-привлекателни, но издръжливостта им рядко е добра.
Related Posts with Thumbnails