Идеи за красив дом, цветя и градина

Във фаза наедряване зърната на гроздето започва борбата срещу сивото гниене, както и срещу неприятелите - акари и гроздови молци.

Сивото гниене е една от най-вредните болести по лозата. Причинява се от специална гъба. Болестта може да се види по всички растителни части. Първоначално по леторастите, цветните дръжки, по-рядко по листата се появяват кафяви петна. Най-характерни и силно изразени са пораженията по зърната в периода около узряването. Върху тях се появяват бле-докафяви петна, от които кожицата лесно се олющва. Паразитът много бързо обхваща целия грозд и преминава на съседните. Особено е опасно при влажно време - нападнатите растителни части се покриват със сиви спорички, а при суша мумифицират.
Имайте предвид, че наличието на повреди от градушка, лозови молци, физиологично напукване, брашнеста мана, както и лошата манипулация засилват развитието на болестта.

За да се предпазите от тази напаст, е необходимо да обезпечите всички условия за добро проветряване на растенията както чрез своевременно извършване на зелените резитби - филизене, кършене и култучене. Добре е и да направите обезлистване - тоест да премахнете листата в зоната на гроздовете в периода на избистря-не и прошарване на зърната.

Когато има обилни дъждове, направете беритбата на гроздето във възможно най-ранни срокове, за да се намалят загубите от сиво гниене.
При влажно и дъждовно време се прави и химичен контрол - непосредствено след прецъфтяването, след градушка, при наедряване на зърната, но преди затваряне на гроздовете и при избистряне и прошарване на зърната.

Използват се препаратите бенлейт ВП-0,1%, ефомил 50 ВП - 0,1%, топсин М 70 ВП - 0,1%, фундазол 50 ВП - 0,1% и др. Задължително е да преустановите пръскането 2-3 седмици преди беритбата.
Ето още един препарат за борба със сивото гниене по лозята.
Related Posts with Thumbnails