Идеи за красив дом, цветя и градина

Розите на балкона
През летния сезон цъфтелите в стаите саксии можете да изнасяте в градини или на балкони. В този случай е добре да ги вкопавате в сандъчета с пясък. Той трябва винаги да е влажен. Така саксиите се предпазват от излишно пренагряване и растенията не страдат.
По време на цъфтеж розите се подхранват два-три пъти с минерални торове - азотни, фосфорни и калиеви (общо по 2 г), разтворени в 1 л вода, или с готовите течни торове за цъфтящи видове. Наесен, след като листата окапят, поливането постепенно трябва да се намали. Така растенията се подготвят да преминат през задължителния период на почивка, който могат да прекарат на открито. Тези, които предпочитат розите им да започнат да цъфтят през зимно-пролетния сезон, трябва да внесат саксиите в стаите в желания срок и да започнат да ги поливат, като количеството на поливната вода се повишава постепенно.
Според общите правила на резитбата, окончателно тя се провежда преди вегетацията. Височината е различна, според вида и сорта. Полиантовите рози се режат на трета пъпка, чаено-хибридните - на трета-четвърта, пернецианските пък чак след пета-шеста пъпка. Постоянно цъфтящите сортове се подрязват през цялото лято. Прецъфтелите цветове се отрязват заедно с 2-3 неоформени растежни пъпки под тях. Така се осигурява следващият обилен цъфтеж.

В стайна обстановка розите често се нападат от брашнеста мана. За да не допуснете това, пулверизирайте листата рано през деня така, че нощта да ги завари без капчици вода по тях.
През последните години почти през всички сезони в цветарските магазини се продават цъфтящи розички в много малки саксийки, внасяни от чужбина. С търговска цел за по-евтин транспорт те се доставят в много лека почвена смес. Обикновено тя е съставена предимно от торф, мъх и листовка, обогатени с необходимите хранителни вещества. Любителите, закупили такива саксии, веднага трябва да ги прехвърлят в саксии поне с един номер по-голям и в посочената вече стандартна почвена смес. Няколко часа преди това полейте, за да остане почвата плътно около коренчетата. Да отгледаш роза в стаята или на балкона е изкуство, което дарява с много красота и приятни емоции.
Related Posts with Thumbnails