Идеи за красив дом, цветя и градина

Грахът образува сравнително слаба коренова система. Той реагира добре на продълбочаване на орния пласт. Есенната оран се извършва на дълбочина 23-25 см. Преди сеитбата се подравнява площта и почвата се довежда до ситнозърнеста структура. При наличие на влага и добре подготвено легло растенията поникват бързо и дружно. Оптималният срок на сеитба на пролетния грах е от края на февруари до 15 март. Засяването в Добруджа е най-подходящо да се извършва през втората половина на месец март. Посевната норма е 120-140 броя къл-няеми семена на 1 кв. м (20-28 кг/дка). Необходимото количество семена е в зависимост от едрината, кълняемостта и предназначението им. Полските грахове се засяват обикновено тесноредово със 7,5 до 12 см разстояние между редовете, градинските сортове се засяват широко-редово с междуредово разстояние 50-70 см. Дълбочината на заравяне на семената не бива да е повече от 5-7 см. След сеитбата площта се валира.

Разпространяват се следните сортове полски грах: Богатир, Юнак, Амитие, Плевен 4, Кристал, Пикарди, Дружба. Сортовете градински грах се разделят на няколко групи според узряването им - ранни, средно ранни и късни. От ранните сортове у нас са разпространени: Искър, Пулпудева, Мануела, Мусала, Тамиш, Ран 1. По-перспективни от ранната група са: Болеро, Скинадо, Средец, Сток. От късните сортове най-добър резултат дава сорт Вяра.

Борбата с плевелите е важен момент от грижите през вегетацията. Използва се херби-цидният препарат Дуал голд 960 ЕК срещу едногодишните житни и някои широколистни плевели, внесен след сеитбата, преди пониване на граха. Добър ефект се получава и от хербицидния препарат фуроре супер 7,5 ЕВ в доза 120 мл/дка срещу едногодишните житни плевели, а в доза 200 мл/дка срещу многогодишните житни плевели, в т. ч. и балур от коренища. Внася се във фаза 3-5-и лист на плевелите (10-20 см височина на балура).

Съществена грижа през вегетацията е и провеждане на борбата с граховия зърнояд, който причинява големи щети. Ларвите му се развиват в зърната на граха, като изгризват голяма част от вътрешността им. Посевите се пръскат в началото на цъфтежа на граха и 7-8 дни по-късно (втори път) с инсектицидния препарат Децис 2,5 ЕК в доза 40 мл/дка.
Беритбата на градинския грах се извършва в техническа зрялост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Тази фаза преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Следователно с прибирането на реколтата на граха не бива да се закъснява. Беритбите трябва да се извършват през всеки два-три дни.
Related Posts with Thumbnails