Идеи за красив дом, цветя и градина

По-разпространени сортове градински фасул са Илинден, Надежда, Тракийски, Никое, Джина, Лоди, Роко, Валя, Кантаре.

Най-подходящото време за засяване за Южна България е 5-15 април, за Северозападна България е 10-20 април, за условията на Софийско и Добруджа е 20-28 април, а за високите полета на Югозападна България е от 25 април - 5 май. По-високи добиви се получават при широкоредово засяване на 45-50 см за неполивни и 60 см за поливни условия. Подходящата гъстота е от около 30-40 кълняеми семена на кв. метър. При дребнозърнестите сортове количеството на семената се движи между 8 и 12 кг/дка, при средноедрозърнестите от 12 до 14 кг/дка, а при едрозърнестите варира от 14 до 16 кг/дка. Дълбочината на засяване при тежки и влажни почви и ранна сеитба е 4-5 см, а при леки и сухи почви и късна сеитба е 6-8 см.

През време на вегетацията съществено значение за получаване на високи добиви има борбата с болестите, неприятелите и плевелите. Бактериалният пригор е една от най-често срещаните бактериози у нас. Борбата с това заболяване е трудна.

Препоръчват се редица агротехнически мерки: подходящо сеитбообращение; унищожаване на остатъците след прибиране на реколтата; почвата да се обработва след вдигане на росата; пречистване на семето от зърна с признаци на зараза; използване на устойчиви сортове и третиране с подходящи препарати. Борбата с химически средства започва след поникване на посева и може да продължи до началото на съзряване на бобовете.
Related Posts with Thumbnails