Идеи за красив дом, цветя и градина

Полският и градинският фасул за семена се прибират, когато всички бобове на растенията узреят и листата започнат масово да падат. При съхранението семената не бива да се насипват на дебел слой, особено веднага след прибирането. Те имат все още голям процент влага. Това може да доведе до запарването им.

Беритбата на зеления градински фасул се извършва в техническа зрялост, преди чушките да са достигнали максимална едрина. По това време семената са още дребни и недоразвити. Трябва да се отбележи, че техническата зрялост на чушките преминава много бързо, особено при горещо и сухо време. Необходимо е беритбата да се извършва най-редовно, тъй като преминалите тази фаза чушки влошават вкусовите и технологичните си качества. Ненавременното прибиране на реколтата води до намаляване на добива.

Зеленият фасул не понася дълъг транспорт и съхранение. Добивите от него варират в широки граници в зависимост от сорта и условията на отглеждането - при пешаците 1000-1300 кг/дка, а при вейковите 1500-1800 кг/дка.

Градинският фасул е широко разпространена зеленчукова култура. За храна се използват зелените чушки или недозрелите зелени семена („флажолет"). Те се използват за приготовление на различни ястия, за консервиране, за сушене, замразяване.

Някои видове фасул имат едри, красиви цветове с най-различна окраска и се засяват на много места като декоративни растения.
Related Posts with Thumbnails