Идеи за красив дом, цветя и градина

Някои живи плетове се правят от Обикновеното птиче грозде (Ligustrum vulgare), който е вид, широко разпространен в Европа, Северна Америка и Западна Азия. Може да достигне до 3 м височина, ако не се подкастря. Сортът му "Аигеит" е с жълти листа, а "Xanthocarpumft" - с жълти плодчета. Сортът "Lodense" достига на височина само 30-40 см и е подходящ за направата на нисък жив плет.

За жив плет се използват още и сортове на Овалнолистно птиче грозде (L. ovallifolium) - вид от природата на Япония, чиито листа са по-големи, а клонките по-рехави. Най-подходящ е сортът „Аигеиг", известен още като „златен лигуструм". Запазва листата си целогодишно, освен ако зимата не е много студена. Пъстрият сорт "Argenteum" пък е с листа, краищата на които са в кремаво-бял цвят.

За храстовиден бордюр е подходящо Японското птиче грозде (L. japonicum). Листата му приличат на листата на камелиите и покриват изцяло високия 1,8 м храст, а големи бели цветове започват да се появяват през юли. Използва се и Блестящо птиче грозде (L. lucidum), което също цъфти ефектно.
Related Posts with Thumbnails