Идеи за красив дом, цветя и градина

клоните на ябълките
От тази операция най-много се нуждаят онези овощни дървета,
които имат по-едри плодове.

С подпирането на клоните се цели да се предотврати не само отчесването, но и да се осигури по-добро огряване на плодовете от слънчевите лъчи.
За целта можете да използвате естествени чатали или специално изработени метални Т-образни подпори. Вторите са по-трайни, но при тях съществува риск да наранят клоните, затова трябва да ги "омекотите", като използвате малки парчета от стари автомобилни гуми.
Още по-ефикасни са железните куки. Тяхната дължина може да бъде от 20 до 80 см. По форма те са противоположно извити в двата края, което ги прави по-устойчиви при закачването. Но за да не наранят клоните, на тях също трябва да постави "омекотител". Най-добре е да наденете парче от стар гумен маркуч. Куките се поставят в короната на дървото така, че да обхванат онези два клона, които са застрашени от счупване. Не е необходимо тези куки да се махат през зимния период, защото те могат да предпазват клоните от счупване, особено когато има обилен снеговалеж. Друго предимство на куките е, че не пречат при обработка на почвата така, както пречат обикновените подпори.
Related Posts with Thumbnails