Идеи за красив дом, цветя и градина

Предлагам ви няколко покривни растения, които успешно могат да заместят райграса, особено на трудни терени.
Пълзящото грамофонче
За да бъде една полянка красива, трябва да бъдат използвани няколко вида тревни семена, а почвата да е добре аерирана и засята. Повечето хора и градинарите, които се грижат за тревните площи, използват при създаването на моравата готови тревни смеси. Този вид семена са доста капризни и изискват специални методи на поливане и засяване. По време на горещите летни месеци ливадите престават да растат и изгарят много бързо. А това води до появата на множество плевели. Както и всяка друга монокултура, и тази е лесно завладявана от бурените. Още повече, намножават се неприятели, които могат да унищожат напълно тревата. Освен това фините корени често биват нападани от червеи, полски мишки и др. А тези животинки изцяло разравят поляната. За да се предпазите от всички тези вредители, трябва да използвате невъобразимо количество инсектициди и да полагате прекалено много грижи за моравата си. Може би така ще имате чудесна поляна, но дали ще издържите на напрежението. Експериментирайте и подменете на трудните терени тревата с растения, най-често многогодишни, покриващи добре площта.

Представяме ви няколко лесни за отглеждане и заслужаващи внимание покривни растения, които могат да украсят градината ви, точно като зелен растителен килим.

Пълзящото грамофонче (Ajuga reptans) вирее добре когато е огряно изцяло от слънцето или е на шарена сянка. Това е и най-често използваното покривно растение за аранжировката на градината. Пораства бързо в добре дренирана, свежа и богата на хумус почва. Това издръжливо растение е от ниските покривни. Височината на листата и цветовете е между 10 и 20 см. Препоръчваме ви да засаждате растенията на 30-40 см едно от друго. Други подходящи растения са Пълзящото просо, Мащерката (Thymus serpyllum), Малката зеленика (Vinca minor).
Related Posts with Thumbnails