Идеи за красив дом, цветя и градина

Щамбовите рози, когато са млади и стъблата им са все още гъвкави, е задължително да бъдат привързани на 2-3 места към стабилно колче. Това е необходимо, за да се предпазят присадките от изкършване.

През целия вегетационен период при поява на коренови издънки от шипковото подложка почвата се разравя до основата на издънката и тя се отчесва с ръка. Не е желателно рязането на издънките до почвената повърхност, защото ги стимулира към разклоняване и по-силно развитие. По дължината на меж-динника са разположени пъпки, от които е възможно да започнат вегетация леторасти на дивачката. Тези клончета трябва своевременно да се отчесват. През следващите години тези пъпки закърняват и появата на диви леторасти е почти невъзможна.

Подрязването на коронката на благородната роза става основно напролет, като се премахват стари, болни или измръзнали клонки (измръзване се получава главно при неузрелите, късно цъфнали клонки). Същевременно се цели формирането на сферична корона. През лятото след прецъфтяването на букетчето цветоносната клонка се реже до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа и осигурява развитието на ново клонче с букет едър цвят.
Related Posts with Thumbnails