Идеи за красив дом, цветя и градина

Черната и бялата мура всъщност са видове бор и принадлежат към същия род Pinus. Те са много древни растения, терциерни реликти, оцелели през вековете от далечния терциер. Срещат се само на Балканския полуостров и принадлежат към балканските ендемити (черната мура се среща и в Калабрия, Южна Италия).
У нас бялата и черната мура се срещат поотделно или заедно в планините Пирин и Славянка, където образуват чисти или смесени съобщества със смърча, бора и клека. Бялата мура има находища още в Рила и отчасти в Западни Родопи и Стара планина. Тя е в списъка на световнозастраше-ните видове.
В планината Славянка е отделен резерватът Славянка, на чиято територия се намира най-голямото находище на черна мура на Балканите. Някои от дърветата там са на 400 години.

Баюви дупки
В резерватите Баюви дупки - Джинджирица, Дамяница и Юлен в Пирин могат да се видят вековни гори от бяла и черна мура, чиято възраст варира между 150 и 500 години. Има и две дървета на по 1050 години, обявени за защитени обекти. С видовото си разнообразие и наличие на редки растения резерватът Баюви дупки - Джинджирица е толкова ценен, че през 1983 г. е обявен за част от световното природно и културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Бялата мура - Pinus peuce
Бялата мура - Pinus peuce, е петиглен бор. Има плътна и гъста тяснопирамидална корона. Ако го видите, няма как да не го познаете. Листенцата, дълги до 7 см са събрани в снопчета по 5. Те са меки и нежни и е истинско удоволствие да ги докоснеш! Подменят се през 3 години. Бялата мура е високопланинско растение. Тя расте над 1400 до 2100 м надморска височина, при студен и влажен климат. На височина достига до 40-42 м и 1 м диаметър на стъблото. Кората й е гладка, тъмнозелена или зелено-виолетова докъм 40-годишна възраст, а после посивява и се напуква на малки плочици. Ако расте самостоятелно, дървото достига полова зрялост на около 15 години, а ако е в гора - на 40. Плодоноси веднъж на 2-3 години. Расте сравнително бавно и възобновяването му е трудно. Често отстъпва под напора на по-агресивните дървесни видове. Бялата мура живее до 500 години.

Черна мура / Pinus leucodermis
Черната мура - Pinus leucodermis или Pinus heldreichii, живее при надморска височина 1000 до 1900 м. Тя е красиво дърво, с пирамидална корона и много особена кора. В млада възраст тя е гладка и блестяща, а по-късно се напуква и става сивочерна, удивително наподобявайки кожата на змия. Оттам идва и видовото име на растението. Черната мура расте много бавно и достига едва до 15-20 м височина. Затова тя често е използвана за отглеждане като бонсай. Игличките й са събрани в снопчета по две, дълги до 5-8 см, гъсто разположени по клонките на дървото. Младите шишарки са черни, по-късно стават тъмнокафяви. Черната мура е дълголетно дърво. Прочутата Байкушева мура в Пирин е на възраст над 1300 години.
Related Posts with Thumbnails