Идеи за красив дом, цветя и градина

В зависимост от издръжливостта на растенията на ниска температура различните сортове грах се делят на типично пролетни, преходни и зимни. Повечето пролетни сортове издържат до минус 5-6 градуса по С, а някои от тях и до минус 10-12 градуса по С. Сортовете за зърно и за зелени бобове се отглеждат главно като пролетни култури. За зимно засяване са фуражните сортове, а в по-южните райони се разпространяват и някои градински сортове.

След поникването грахът се нуждае преди всичко от влага за по-нататъшния си растеж и развитие. Към температурата не е особено взискателен. Почвената и въздушна суша обаче се отразяват неблагоприятно на растението, особено в периода на цъфтенето и завързването на бобовете. Затова грахът вирее най-добре в по-влажен и умерен климат. В сухите райони може да се отглеждат с голям успех no-ранните сортове, които използват влагата в почвата, натрупана от зимните и пролетните валежи.

Грахът за зърно и за зелен фураж може да се отглежда в цялата страна. Като градинска култура той се засява в по-влажните и по-хладните райони и там, където има възможност за поливане. Той не е много взискателен към почвата. Най-добри за него са средно тежките, песъчливо-глинестите и глинесто-песъчливите черноземни, сивите горски и наносните почви, които съдържат достатъчно хранителни вещества и вар.

Като бобово растение грахът е добър предшественик за другите културни растения и отличен заместник на угарта. В сеитбообращението се поставя обикновено след житните. Грахът е едно от растенията, които не се понасят след себе си, затова не трябва да се засяват на едно и също място по-рано от 5 години.

В по-влажните райони и там, където има възможност за напояване, той може да се отглежда и като втора култура.
Грахът извлича значителни количества хранителни вещества от почвата. Азотното торене при отглеждането му за зърно е със слаб ефект. Градинският грах предсеитбено се наторява с 4-6 кг/дка азот. Внасянето на фосфорни торове повишава значително добива на семена. През есента, преди основната обработка на почвата, се внасят 6-8 кг/дка фосфор. Едновременно се прилага и 8-10 кг/дка калий. Те се зао-рават заедно в почвата.
Related Posts with Thumbnails