Идеи за красив дом, цветя и градина

Соята трябва да се засява със семена, отговарящи на стандартните изисквания. За увеличаване на добивите се препоръчва семената да се третират с нитрагин в деня на сеитбата. Един флакон нитрагин се използва за 20-25 кг семена.

Оптималният срок за сеитба се определя от изискванията на соята към топлината на поникване. Обикновено този период е краят на април и началото на месец май. Сеитбата е напълно механизиран процес, като се използват пневматични сеялки. Конструкцията им е лека и позволява монтиране на устройство за едновременно пръскане с хербицидни препарати. Подходящото количество семена за засяване е 7-8 кг/дка. Посевната норма се увеличава с 1-2 кг/дка при поливни условия. Необходимо е да се засяват около 50 000 броя семена в 1 декар. Високи добиви се получават при широкоредово засяване от 40 до 70 см разстояние между редовете. Сеитбата трябва да се извърши на дълбочина 4-5 см.
Използват се следните високодобивни и перспективни сортове: Мира 96, Даниела 97, Павликени 121, Сребрина, Дида.

Сортовете на тази култура са взискателни към влажност на почвата и атмосферата. Получаването на високи и стабилни добиви от нея не е възможно без напояване. Обикновено се полива три пъти с по 50 куб. м вода на един дека. Първата поливка е в периода 5-20 юли, втората 22 юли - 5 август и третата между 10 и 15 август. При ограничени възможности за снабдяване с вода може да се пропусне първата поливка.

През вегетацията обикновено се полагат грижи за борба с плевелите, болестите и неприятелите. Плевелите конкурират соята в използването на хранителните вещества, влагата и светлината, значително намаляват добивите и влошават качеството на продукцията. Добри резултати за борба с тях се получават от третирането с хербицидни препарати. След сеитбата, преди поникването на соята, се прилагат Гардиан ЕК в доза 200-300 мл/дка или Дуал голд 960 ЕК в доза 150 мл/дка. Във фаза 3-5-и лист на плевелите (10-20 см височина на балура) се внася един от хербицидните препарати Тарга супер 5 ЕК - 150 мл/дка, фузилад форте - 90 мл/дка или фуроре супер 7,5 ЕВ - 120 мл/дка.
Related Posts with Thumbnails