Идеи за красив дом, цветя и градина

Прибирането на соята е един от най-критичните моменти при отглеждането й. Загубите на зърно по това време възлизат на 10-12%. Те зависят от сорта, от момента на прибиране, от време¬то и от използваната техника. Най-добре е соята да се прибира в пълна зрялост, когато листата са окапали, а влажността на зърно¬то не е по-висока от 14%. В години с повече валежи, когато бобо-вете са узрели, а листата са зелени, може да се приложи десикант преджътвено. Използва се хербицидният препарат Раундъп в доза 400 мл/дка с 15 om nog 30%. Прибира се със зърнокомбайните, адап¬тирани за ниско рязане и овършаване на бобови култури.

При съхранение на семената се контролират три фактора - съдържание на влага в тях, въздушна влага на складовото поме¬щение, температура на семената. Ако се наложи просушаване на зърното, то се извършва при 55-60 градуса по С.

Соята се използва многостранно като храна за човека. Тя влиза в състава на хляба, бисквитите, юфката, диетичните храни, мес¬ните храни, бонбоните, напитките и други. Използва се за храна на животните под формата на соев шрот. Тя е суровина за индустри¬ята. Използва се и в производствения процес на много продукти и изделия - козметични препарати, млекозаместител, каучук, тек-стил, картон, талашит, китове, в леярството и други.
Related Posts with Thumbnails