Идеи за красив дом, цветя и градина

При нормална или тежка почва в качеството на дренаж трябва да се сложат най-отдолу нарязани сухи клонки. При леки и песъчливи почви - торф, дървесни стружки, слама с дебелина 15-30 см. Височината на следващите слоеве може да бъде от 5 до 25 см. Общата височина на компостната купчина не бива да надхвърля 1-1,5 м.

Редуват се слоеве сухо тъмно вещество (слама, сено, клонки, кора, хартия, торф, дребнозърнеста почва, чернозем) и сочен зелен материал (окосена трева, подрязани листа, мъх, бурени, хранителни отпадъци, органичен тор). Компостните добавки се слагат между слоевете. Най-горният слой от компостната купчина се зарива със земя или други растителни материали. В горещото време е нужно компостната купчина от време на време да се полива. Тя не бива да изглежда като изстискана гъба.

С каква цел материалите се на-ситняват и защо се овлажнява компостната купчина?
Това е необходимо, за да се ускори съзряването на компоста, както и за да се смесват лесно компостираните материали. При липсата на специални приспособления може да се използва електрическата косачка, която лесно ще се справи с тревата и бурените. Овлажняването трябва да се прави на слоеве с течни битови отпадъци или с течен органичен тор. Това подпомага бързото узряване на компоста.

С какъв материал е най-добре да се покрие ком постната купчина?
С брезент или стар килим - така по време на дъжд водата няма да прекъсне процеса на гниене и няма да измие хранителните елементи, а през зимата в купчината ще бъде топло. Температурата в центъра на компостната купчина достига 50-60 градуса, което осигурява гибелта на болестотворните микроорганизми.
Related Posts with Thumbnails