Идеи за красив дом, цветя и градина

Грижите през първите две години се състоят в редовна обработка на почвата, отстраняване на плевелите и борба с появилите се болести и вредители. Извършва се еднократно подхранване през пролетта с 2.5 кг/100 кв.м амониева селитра и поливане при липса на валежи. През тези две години, растенията са млади и образуват малък храст, което позволява в междуредията да се отглеждат други култури, които при своето развитие не пречат на аспержата. Такива са например - фасул, грах, салата, моркови и др.

Агротехниката при отглеждането на етиолираните свеиди не се различава съидествено от тази на зелените, с изключение на това, че при зелените не се изисква направа на тирове, тъй като се отглеждат на равна повърхност.

Беритбата започва на третата година, когато младите ле-торасти са достигнали значителна височина. За да се получат етиолирани свеиш, рано през пролетта, когато почвата се е затоплила и просъхнала, растенията се загрибват. Върху всяко растение се образува купчинка с височина около 30-40 см или се правят тирове със съидите размери. Така през третата и след-ваидите години, от момента на загрибването до края на беритбите (май-юни), профилът на мястото се изменя. Канавките стават тирове, а междуредията, от които се взема почва за за-риване, стават бразди. Прибирането на свещите започва, обикновено през април до към края на май - рано сутрин, когато са достигнали височина 15-20 см. Те се отрязват на 3-4 см над кореновата шийка, а мястото им се запълва с угнил оборски тор. През първата година, от едно растение се изрязват не повече от 2-3 свещи, за да не се изтощи. Нормалните беритби започват от 4-ата година. Едно добре развито растение дава средно 10-12 бр. „свещи" (в редки случаи 20 бр.) с тегло по 50-60 г едната. Ако „свещите" не се изрежат, те се развиват в груби, силно разклонени тъмнозелени стъбла, достигащи 1.5-2 м, покрити с тънки иглици.

След приключване на беритбите, тировете се отгрибват, почвата се хвърля в междуредията и растенията се откриват, за да продължат вегетацията до есента. Тогава засъхналите листа и стъбла се изрязват на 10-15 см над земята и се извършва основното наторяване с необходимото количество органични и минерални торове. Грижите се повтарят всяка година и при добро гледане животът на насаждението може да продължи до 15-20 г.
Related Posts with Thumbnails