Идеи за красив дом, цветя и градина

За превръщането на органичните материали в еднородна маса с тъмен цвят - хумус - са нужни от 3 месеца до 1-2 години. Не по-малко от месеца са необходими за компост от окосена трева която са се натрупали хербициди.

Защо правенето на компост е продължителен процес?
Органичната маса се разлага под въздействието на кислорода, влажността, топлината и многобройните микроорганизми. Този процес протича в няколко фази. Първа фаза: В продължение на 2 седмици работят бактериите, които със своята активност повишават температурата до 70 градуса. При това загиват всички болни зародиши и семена. След това гъбите, червеите, много насекоми и други живи същества пристъпват към разлагането на органичната маса. Като външен признак на този процес може да служи отлагането на компостната купчина. Втора фаза: След минимум 3 месеца се получава наситен с азот и грубо влакнест пресен компост. Той може да се използва за целенасочено наторяване и мулчиране. Трета фаза: След още 2-3 месеца дъждовните червеи правят компоста тъмен и ароматен - узрял. След време от зрелия компост се образува структуриран хумус, който превръща почвата в плодородна.

Може ли да се ускори срокът на узряване на компоста.
Този срок зависи от материалите, участващи в компоста. Основният процес на гниене протича в средата на купчината и той може да се ускори, ако на всяка четвърта седмица се разбърква съдържимото на купчината. Това се прави, за да може материалът отвън да попадне вътре, а обитателите на компостната купчина да получават достатъчно кислород. Разбъркването е особено ефективно през лятото. През пролетта и лятото узряването на компоста протича по-бързо в сравнение с есента. Компостът, заложен в топло време, е годен за използване след половин година.
Related Posts with Thumbnails