Идеи за красив дом, цветя и градина

Фият не е взискателен към предшественика си и затова може с еднакъв успех да се отглежда както след култури със слята повърхни­на, така и след окопни растения. Тъй като окопните предшественици се използват изцяло за зимни житни култури, фият се засява обикновено след пшеницата.

Подготовката на почвата има твърде голямо значение за добива при фия. Тя се разделя на две - основна и предсеитбена обработка. Основната оран трябва да се извърши рано, непосредствено след жътвата на предшествени­ка. Ранното извършване на оранта е едно от сигурните средства в борбата с плевелите. От тях фият страда много повече в сравнение с останалите култури. Площта се изорава на дълбочина около 20 см. Рано през пролетта, непосредствено преди сеитбата, се извършва едно култивиране и брануване. Оптималният срок за сеитба на фия е краят на февруари и началото на март. Дълбочината на засяване при тежките и влажни почви е 3-4 см, а при леките е 5-6 см. Количеството семена за засяване не бива да превишава 12-14 кг/ дка. След сеитбата е необходимо площта да се валира, за да се ускори поникване­то на културата. По време на вегетацията за растенията не са необходими особени грижи. В по-късни фази от развитието си той потиска плевелите. При поява на житни плевели посевът може да се третира с хербицидния препарат Фузилад форте в доза 90 мл/дка. Посевът може да бъде нападнат от грудкови хоботници, фиев зърнояд и други. Борбата срещу тях би могло да се изведе с хербицидния препарат Дурсбан 4 Е в доза 0,2% и други.

Добивите от фий често значително се намаляват от паразитното расте­ние кускута. Тя нанася съществени загуби на посевите за получаване на семена. Борбата срещу нея се провежда с десиканта Раундъп в доза 0,4%. Използва се от 100 до 500 кв. м работен разтвор в зависимост от вегетативната маса на растенията. Пръскат се само петната, заразени с кускута. Десикантът изгаря и културата.

Продължителният период на цъфтене на фия води до неравномерно узрява­не на семената. Узрелите бобове лесно се разпукват и семената се оронват. Прибирането с комбайн трябва да започне при зрелост на бобовете над 75%. То се извършва сутрин рано по роса. Реколтирането за фураж следва да се извърш­ва във фаза образуване на първите бобове. Тогава е най-високо съдържанието му на хранителни вещества и смилаем протеин.
Related Posts with Thumbnails