Люцерната е основна тревно-фуражна култура в България. По съдържание на хранителни вещества и витамини е ненадмината и стои на едно от първите места сред всички фуражни растения. Тя съдържа и най-много суров протеин. Установено е, че от един декар площ, засята с люцерна, се получават средно 620 кръмни единици и 146 кг смилаем протеин. За да се получи това количество от други фуражни растения, са необходими добивите от 2,3 дка червена детелина, 5 дка естествени ливади, 5,1 дка царевица или 6,8 дка овес. Следователно малко са културите, които могат да съперничат на люцерната по добив на кръмни единици, а по смилаем протеин - нито една. Освен това тя е богата на микроелементи и витамини - предимно провитамин А, но съдържа и витамините В1, В2, Д, К, Е, РР и други.
Люцерната се развива на дълбоки, плодородни, неутрални почви предимно в равнинната част на страната.