Идеи за красив дом, цветя и градина

Вегетационният период на фасула варира в широки граници. Неговата продължителност зависи от условията, при които расте и се развива растението: валежи, торене, поливане. При полските сортове той се движи между 70 и 100 дни, а при градинските увивни е повече от 110 дни. Вегетационният период при градинските фасули се удължава до 140 дни, което е в зависимост от редовното обиране на зелените бобове.

Правилно проведеният технологичен процес за отглеждане на фасула трябва да започне още през есента. Необходимо е да се извърши торене с 4-5 кг/дка фосфор за балансирано минерално подхранване на растенията. Нашите основни почвени типове са добре запасени с калий. Но има и почви с неблагоприятен калиев режим - светлосиви, сиви и канелени горски почви, в които внасянето на 4 кг/дка калий е наложително. Калият повишава студоустой-чивостта, устойчивостта на гъбни болести и на полягане. Важно е да се знае, че за получаването на качествено зърно нивото на снабдяването на растенията с калий трябва да съответства на осигуреността на това с азот.

Веднага след внасянето на фосфор и калий се извършва основна обработка на почвата. Тя трябва да е на дълбочина 23-25 см и да приключи до края на септември. През пролетта, след стопяване на снеговете, се извършва двукратно култивиране с едновременно брануване. С последната предсеитбена обработка се внася 3-4 кг/ дка азот.

Семенният материал има съществено значение за осигуряване на високи добиви от фасула. Семената трябва да имат установена сортова принадлежност, да са видимо свободни от причинителите на бактериози и антракноза. Изискванията са семената за засяване да притежават не по-малко от 98% чистота, 80% кълняемост и да са свободни от живи вредители.

Голямо значение за симбиотичното фиксиране на азота от фасула има микроелементът молибден. Той се използва за предпосевно третиране на семената в доза 5-10 г/дка. В някои случаи повишението на добивите е с 15-20%.

В България се разпространяват следните сортове полски фасул: Добруджански 7, Добруджански ран, Абритус, Образцов чифлик 12, Образцов чифлик 24, Пловдив 10, Пловдив 11 М, Пловдив 15 М, Прелом, Пловдив 2.
Related Posts with Thumbnails