Идеи за красив дом, цветя и градина

Геологичното и историческо развитие на земята обуславят разпределянето на повърхността й в различни форми - суша и вода, равнини и възвишения, планини и долини.

Какво е ландшафт? Определен район или част от земната повърхност, която се характеризира със своя релеф, климат, почви, воден режим, със своя характерна флора и фауна и не на последно място с човека, по-точно с неговата дейност - се нарича ландшафт (панорама, земеоблик).

Планините и равнините, горите и стопанските плоиди, масивите и дървесните групи, шосетата, автострадите, ж.п. линиите, реките, селищата и др. са елементите, които обуславят формата и облика на ландшафта. От една страна, те зависят от морфологическите, геоложките и петрографските особености на обекта, които се определят от естествената природна даденост (климат, релеф, почва, подпочва, растителност). От друга страна, те зависят от дейността на човека, която води към една или друга промяна на тази природна среда.

Като жив организъм, подчинен на вътрешни закономерности и като резултат на външни влияния, лан-дшафтът представлява подвижно и променящо се цяло. Като облик на природата, той в определена сте-пен е елемент на нейния израз.
Related Posts with Thumbnails