Идеи за красив дом, цветя и градина

Осветление. През целия си живот адениумът се нуждае от максимално ярко слънчево осветление. От това до голяма степен зависи формирането на цветовете. През лятото растението може да се изнесе на открито, но да се пази от дъждове. Температура и поливане. Почти всички адениуми имат частичен или по-дълбок период на покой. През това време листата им опадат и се разпукват цветовете. За да започне периодът на покой, обикновено растенията се нуждаят от зимни температури, по-ниски от 10 градуса през нощта и около 20 градуса през деня (при тези, които не изпадат в задължителен покой, зимните температури са около 10-12 градуса през нощта и 20-25 през деня). По време на покоя адениумите се поливат веднъж месечно.

Адениумите са доста своенравни растения. Понякога те сами определят времето на покоя си. Първият сигнал за това е пожълтяването и опадането на листата. Съответно през пролетта при първата поява на листата поливането се увеличава и растенията се събуждат.

По време на вегетацията те се нуждаят от температури около 30-35 градуса. По-високите температури затормозяват растежа и развитието им. Поливат се обилно и след това се оставят да засъхнат. Поддържането на излишна влага води до загниване на стъблата.

Пресаждане. Пресажда се през пролетта В плитки съдове с добър дренаж и песъклива почва с добавка на счукана тухла и дървени въглища, които да абсорбират излишната влага. Някои автори препоръчват добавяне на наситнени орехови черупки и едролистна листовка в смеската. Желателно е субстратът да се обработи с фунгицид или да се стерилизира преди употреба. Пресаждането се извършва само при необходимост, по-често, докато растението нараства, и по-рядко, когато вече е достигнало максималния си размер. Имайте предвид, че за да цъфти обилно, трябва добре да е изпълнило съда с корените си. При преместването в друг съд растението се повдига леко, така че горните корени да се показват на повърхността. Това стимулира тяхното задебеляване и формирането на по-атрактивен ствол. След пресаждане адениумът се засушава за известно време.

Подхранване. По време на вегетацията се подхранва веднъж месечно с разтвор на минерални торове.

Размножаване. Размножава се със семена, резници, отводи, но каудекс формират само растенията, отгледани от семена. Семената се сеят в смес от торф, пясък и перлит. Отводите се правят през късна пролет или началото на лятото, когато започва активният растеж.
Related Posts with Thumbnails