Идеи за красив дом, цветя и градина

Градушките често повреждат надземната част на лозите в края на май, през юни, а някога и през юли.. В зависимост от интензивността и продължителността им те причиняват от слаби повреди и разкъсване на листата, леторастите и гроздовете до пълното им унищожаване и нараняване на дървесината.
Ако градушката е паднала до 10-15 юни, лозите могат да се възстановят до известна степен чрез извършване на зелена резитба.
Как се постъпва?
Плодните пръчки се изрязват и по раменете и кордоните се оставят чепове с по 2 очи от най-ниско разположените леторасти. От пъпките на зелените чепове се развиват нови леторасти, които ще се използват при резитбата следващата година. Ако са запазени отделни гроздове и част от листата, резитба на зелено не се прави. Такава резитба не се прави и на битите от град лозя през юли и август.
Битите от градушка лозя силно се нападат от опасните болести - бяло гниене и бактериен рак. Веднага след градушка лозето трябва да се напръска с някои от следните фунгициди: Бордолезов разтвор 2-3%, Тирам 50 - 1%, Кап-тан - 0,5% или Криптанол -0,5%.
Ако лозите се напръскат след 12-18 часа ефектът е 75%, след 18-21 часа - 50% и до 24 часа незначителен. След 24 часа третирането няма ефект, тъй като заразяването е извършено. За опазване на новите листа от маната се пръска до към 20-25 септември.
Related Posts with Thumbnails