Идеи за красив дом, цветя и градина

Запазването на подземните части на луковичните и грудковите растения е много важен момент от живота им. Те се съхраняват в избени помещения у дома или в специални хранилища. Предварително трябва да се почистят от почвата около тях и със суха кърпа да се подсушат. След това се нареждат по големина (сортират се) в касетки или щайги.
Най-добър посадъчен материал са грудките с диаметър 2,5-3 см (височината им е приблизително равна на широчината, а дъното им има диаметър не по-малък от I см. Такива грудки се получават най-често, когато за засаждане се използват дребни грудки без очертано дъно с диаметър 0,5-0,8 см.. Понеже дребните грудки са покрити с твърда, прилепнала към тях обвивка, тя трябва да се обели няколко дни преди засаждането.
Извадените в края на вегетационния период (октомври-ноември) грудки се сушат, преди да се приберат в хранилището. Изсушаването става под навес, като грудките се разстилат на тънък пласт в щайги.
Грудките с диаметър, по-голям от 5 см, са долнокачествени, а по-дребните от I см се използват главно за размножаване, т. е. до-отглеждане през още 1-2 сезона. При едновременно засаждане дребните грудки разцъфтяват много по-късно от едрите и дават по-слаби растения.
Related Posts with Thumbnails