Много опитни градинари практикуват редовно колтучене не само на доматите, но и на патладжаните. При тази операция всички странични израстъци (колтуци) се отстраняват. Така хранителните вещества се насочват не към листната маса, а към плодовете. Прави се по същият начин, както при доматите. Към средата на юли можете и да отрежете върха на патладжана, за да стимулирате развитието на повече плодове. Обикновено върхът се отрязва още при появата на първите цветове.
При сортове с много по-едри плодове на всяко растение трябва да се оставят не повече от 3-4 плода. Ако отглеждате патладжаните под полиетилен или в парник, отрежете част от основното стъбло. По-късно можете да скъсите и плододаващите странични клони, така че да останат до два листа над плодния завръз, за да се стимулира развитието на плодовете. Всички останали странични клонки се изрязват.