Идеи за красив дом, цветя и градина

Прибирането на лещата се извършва, когато бобовете в долната половина на растението добият кафяв цвят, а семената са във фаза восъчна зрелост. То трябва да става в предобедните часове на деня, преди още да се е вдигнала росата. Обикновено добивите на семена са около 200 кг/дка. В Добруджанския земеделски институт са реколтирани и по 315 кг от декар.

Ако в съхранените количества семена се установят живи вредите­ли, те се третират с инсектицидния препарат фостоксин. При насипни количества семена таблетките се поставят със сонда на 25-30 см в купа. Използват се 10 таблетки за 1 тон семена. Необходимо е да се спазват изискванията за обгазяване на семената.

Лещата се отглежда заради семената, които се употребяват за храна на хората. По съдържание на белтъчини и вкусови качества тя не отстъпва на фасула и граха. Белтъчините в семената достигат 32%. Изсушената маса, останала след отделянето им, е добра храна за животните. Особено добър фураж е плявата на лещата, която съдържа до 20% белтъчни веще­ства и се приема с охота от тях. Сеното и сламата на лещата се използ­ват като храна с успех за изчистване ларвите на конската муха, които се намират в стомаха на конете.
Related Posts with Thumbnails